Aanleiding van dit project.

Een groot gedeelte van de bevolking binnen de gemeente Bunnik bestaat uit bewoners van 65 jaar en ouder. In 2014 was de grootte van deze groep dan ook 20-25% van de gehele bevolking in de gemeente (Gemeente Bunnik, 2016). Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 18% (Volksgezondheid en Zorg, 2016).

Inmiddels is het door de vele nieuwsberichten algemeen bekend dat vallen een groot probleem is bij deze doelgroep. Zo beland er elke vijf minuten een oudere op de spoedeisende hulp ten gevolge van een val. 39% daarvan wordt opgenomen in het ziekenhuis en 10% (CBS, 2017) komt te overlijden. Vallen is dus echt een groot probleem!

Dit alles maakt dat we moeten voorkomen dat ouderen komen te vallen. We weten dankzij verschillende onderzoeken dat bepaalde factoren voorspellend zijn voor vallen, zoals een verminderde balans, eerdere valincidenten, valangst, gewrichtsproblemen, duizeligheid, etc. Tot op heden worden deze factoren echter niet op tijd in kaart gebracht, waardoor valpreventie onvoldoende wordt toegepast in de gemeente Bunnik.

‘Sterk in je schoenen staan’

In samenwerking met de zorg zijn er drie acties ondernomen op het gebied van Valpreventie.

  1. Er is een lijst ontwikkeld voor de zorg en bewoners van de gemeente Bunnik waarin er in kaart is gebracht welke zorgverleners iets met Valpreventie doen. Zodat deze makkelijk te bereiken zijn.
  2. Er is een screeningstool ontwikkeld, waarin er makkelijk door de zorg gekeken kan worden of iemand een valrisico heeft. Na deze tool gebruikt te hebben wordt de patiënt doorgestuurd indien nodig.
  3. Tijdens de week van de valpreventie 29 september t/m 7 oktober 2019 komt er een folder uit die bij alle zorgverlenende praktijken te vinden is. De valrisicotest is al vanaf september aan te vragen via Jill Aaldering of  (zie hieronder haar gegevens).

 

Interesse?

Wilt u meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Fysiotherapeut Jill Aaldering (jill@fysiozorgmunro.nl, 030-6570395) of fysiotherapeut Thijmen van Driel(info@fysiodijk.nl of 030-6561832). Regelmatig zullen er nieuwe valtraining sessies starten (januari 2020). Er is altijd veel vraag naar de valtrainingen, dus wees er op tijd bij!