Aanleiding van dit project.

Een groot gedeelte van de bevolking binnen de gemeente Bunnik bestaat uit bewoners van 65 jaar en ouder. In 2014 was de grootte van deze groep dan ook 20-25% van de gehele bevolking in de gemeente (Gemeente Bunnik, 2016). Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 18% (Volksgezondheid en Zorg, 2016).

Inmiddels is het door de vele nieuwsberichten algemeen bekend dat vallen een groot probleem is bij deze doelgroep. Zo beland er elke vijf minuten een oudere op de spoedeisende hulp ten gevolge van een val. 39% daarvan wordt opgenomen in het ziekenhuis en 10% (CBS, 2017) komt te overlijden. Vallen is dus echt een groot probleem!

Dit alles maakt dat we moeten voorkomen dat ouderen komen te vallen. We weten dankzij verschillende onderzoeken dat bepaalde factoren voorspellend zijn voor vallen, zoals een verminderde balans, eerdere valincidenten, valangst, gewrichtsproblemen, duizeligheid, etc. Al deze factoren zijn voor iedereen anders, daarom is een individuele aanpak essentieel. Tot op heden worden deze factoren echter niet op tijd in kaart gebracht, waardoor valpreventie onvoldoende wordt toegepast in de gemeente Bunnik.

 

‘Sterk in je schoenen staan’

In samenwerking met de zorg zijn er drie acties ondernomen op het gebied van Valpreventie:

  1. Er is een lijst ontwikkeld voor de zorg en bewoners van de gemeente Bunnik waarin er in kaart is gebracht welke zorgverleners iets met Valpreventie doen. Zodat deze gemakkelijker te bereiken zijn.
    Zie bijlage 1 voor deze lijst.
  2. Er is een screeningstool ontwikkeld, waarin er gemakkelijk gekeken kan worden of iemand een verhoogd valrisico heeft. Na deze tool gebruikt te hebben wordt de patiënt, indien nodig, doorgestuurd.
    Zie onderstaande afbeelding voor de screeningstool.
  3. De patiënt wordt dan doorgestuurd naar een zorgverlener die eenmalig de ‘Valanalyse’ afneemt. Bij deze Valanalyse komt de zorgverlener bij de patiënt thuis en worden alle factoren in kaart gebracht die met vallen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het evenwicht, medicatie of aanpassingen in huis. Wanneer er op deze onderdelen iets verbeterd zou kunnen worden, volgt een advies. Dit kunnen algemene tips en adviezen zijn, maar er kan ook samen bepaald worden bij welke specialist u het best terecht kan om uw valrisico te verlagen.
    Zie bijlage 1 voor welke zorgverleners de Valanalyse af kunnen nemen.
  4. Er vindt in elke dorpskern een valtraining plaats. Deze training wordt gegeven door Mieke Hilhorst (info@bunnikbeweegt.nl, 0623244886). Voor meer informatie over de startdata, inhoud en kosten kunt u met haar contact opnemen. Er is altijd veel vraag naar de valtrainingen, dus wees er op tijd bij!

 

Interesse?

Wilt u meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met (geriatrie-)oefentherapeute Jill Aaldering (jill@fysiozorgmunro.nl, 030-6570395) of fysiotherapeut Thijmen van Driel (info@fysiodijk.nl of 030-6561832).