Rookvrije generatie

Elke dag beginnen ongeveer 100 kinderen met roken, jaarlijks zo’n 37.000. Dat gebeurt niet vanzelf. Kinderen doen anderen na. Ze zien overal glimmende, aantrekkelijke pakjes die hen verleiden. En zelfs als ze nooit gaan roken, krijgen ze op veel plaatsen andermans rook binnen, of roken mee tijdens de zwangerschap. Het wordt tijd dat ouders en kinderen kunnen kiezen voor een rookvrije jeugd.

Met de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ wordt volop ingezet op bescherming van onze kinderen tegen rook en tegen de verleiding om te beginnen met roken. Want ondanks het feit dat roken steeds minder normaal wordt, kunnen ouders en kinderen nog steeds niet kiezen voor opgroeien zonder blootstelling aan tabak (roken, meeroken en de verleiding van sigarettenpakjes). Daarom is het doel van de rookvrije generatie dat kinderen in elke fase van het opgroeien worden beschermd tegen (mee)roken en de verleiding.

Waarom een rookvrij schoolterrein?

Gezonde en veilige schoollocatie is rookvrij. Een school moet een veilige en gezonde omgeving zijn voor jonge kinderen. Ze mogen daar geen risico lopen om rook in te ademen. En zelfs rookresten die achterblijven in haren en kleding zijn schadelijk. Lees meer over deze zogenaamde derdehands rook.

Zien roken doet roken. Dat blijkt uit onderzoek (Harakeh, 2011).
Dat betekent ook dat kinderen (later) sneller een sigaret opsteken
als zij dat als voorbeeld zien. Vanaf 2020 moeten alle schoolterreinen volgens de wet rookvrij zijn. Maar veel scholen willen nu al een rookvrij schoolterrein voor hun leerlingen. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor de leerlingen, maar beschermt ook medewerkers, ouders en bezoekers tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Geef ook het goede voorbeeld en maak uw schoolterrein rookvrij. Klik hier voor meer informatie.

In de gemeente Bunnik zijn de volgende scholen rookvrij:

De Vonk, De Bongerd, De Beurthonk.

Wil jij ook dat jou school rookvrij wordt? Mail dan naar: info@bunnikbeweegt.nl