Rookvrije generatie

Elke dag beginnen ongeveer 100 kinderen met roken, jaarlijks zo’n 37.000. Dat gebeurt niet vanzelf. Kinderen doen anderen na. Ze zien overal glimmende, aantrekkelijke pakjes die hen verleiden. En zelfs als ze nooit gaan roken, krijgen ze op veel plaatsen andermans rook binnen, of roken mee tijdens de zwangerschap. Het wordt tijd dat ouders en kinderen kunnen kiezen voor een rookvrije jeugd.

Met de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ wordt volop ingezet op bescherming van onze kinderen tegen rook en tegen de verleiding om te beginnen met roken. Want ondanks het feit dat roken steeds minder normaal wordt, kunnen ouders en kinderen nog steeds niet kiezen voor opgroeien zonder blootstelling aan tabak (roken, meeroken en de verleiding van sigarettenpakjes). Daarom is het doel van de rookvrije generatie dat kinderen in elke fase van het opgroeien worden beschermd tegen (mee)roken en de verleiding.

Waarom een rookvrij kinderopvang?

Gezonde en veilige kinderopvang is rookvrij. Een kinderopvang moet een veilige en gezonde omgeving zijn voor jonge kinderen. Ze mogen daar geen risico lopen om rook in te ademen. En zelfs rookresten die achterblijven in haren en kleding zijn schadelijk. Lees meer over deze zogenaamde derdehands rook.

Gratis materialen voor een rookvrij kinderopvang 

Zo’n 84% van de kinderopvang heeft al rookvrij buitenterrein. Is jouw kinderopvang al rookvrij? Laat dat zien! Bestel een rookvrij-bord of andere materialen in de webshop.

Is jouw kinderopvanglocatie nog niet rookvrij? Kom in actie! We hebben materialen ontwikkeld om de opvang rookvrij te maken. Download het stappenplan met informatie en tips en de flyer. Download hier de materialen.

Het Team Rookvrije Kinderopvang werkt samen met BOinK, Belangenvereniging van ouders in de Kinderopvang. Je kunt als ouder en oudercommissie ook bij BOinK informatie vragen over de aanpassing van het rookbeleid.

In de gemeente Bunnik zijn de volgende kinderopvanglocaties rookvrij:

Humanitas Odijk, Kind & Co Odijk, de Sport BSO Odijk en Partou Bunnik (Tolhuislaan).

Wil jij ook dat jou kinderopvang rookvrij wordt? Mail dan naar: info@bunnikbeweegt.nl