Akkoord ‘Een gezond Bunnik’

Begin mei 2020 werd een gezondheidsakkoord getekend door betrokken inwoners, maatschappelijke initiatieven en organisaties, verenigingen én gemeente. Met veel passie, energie en betrokkenheid is gewerkt aan de totstandkoming van dit akkoord. Hoe staat het daar nu mee? Wat is er allemaal al gebeurd in de afgelopen tijd?

Een gezond Bunnik is voor alle inwoners belangrijk. Wanneer je je fit voelt, ben je vrolijker en presteer je beter. Gezonde voeding, goed slapen en voldoende bewegen helpen hierbij. Met het Akkoord voor een gezond Bunnik, Odijk en Werkhoven verbinden we sport en bewegen nog steviger aan gezondheid en sociale kracht.

4 THEMA’S Er wordt aandacht besteedt aan vier verschillende thema’s: Jong & Gezond, Vitale Ouderen, Verenigde Vrijwilligers en Mentale Gezondheid. Binnen het akkoord zijn er afspraken gemaakt hoe deze thema’s binnen de gemeente middels een project uitgevoerd worden. Verenigingen, organisaties, gemeente en inwoners werken nauw samen*. Wat hebben zij nu al allemaal bereikt op de verschillende vlakken?

JONG & GEZOND Afgelopen week hebben de buurtsportcoaches materialen bij de scholen gebracht. Elke school kreeg twee containers. Buurtsportcoach Rowie: “In de ene container zit uitdagend materiaal voor op het schoolplein. Denk aan CanJam (frisbee-spel), hockeysticks, verschillende ballen etc.
In de andere container zat materiaal voor “Bewegend Leren”.” Via de buurtsportcoaches van Bunnik Beweegt is er een bewegend leren spellenboek gemaakt met maar liefst 50 taalspellen en 50 rekenspellen. Zoals dobbelstenen met cijfers en pionnen met plus en min tekens. Op deze manier zetten we bewegend leren in en kunnen leerlingen zowel binnen als buiten leuke spellen spelen.

VERENIGDE VRIJWILLIGERS  Afgelopen jaar is er een theatervoorstelling geweest voor alle trainers en coaches van de sportverenigingen in onze gemeente. De voorstelling ging over positief coachen wat inhoudt dat trainer/coach of bestuurslid informatie kregen over presteren en sterker worden van de jeugdige sporter. Ouders leerden hoe het goed gaat met het kind op de sport, maar ook op school en thuis. Jesper: “Er staat dit jaar op 13 mei nog een sportcafé gepland voor bestuurders en geïnteresseerden van alle vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Dit sportcafé staat in het teken van verenigen, besturen, leiderschap, verbindend vermogen en vrijwilligers werven/behouden. Deze week gaat de uitnodiging eruit.”

VITALE OUDEREN Voor de volwassenen/ouderen zijn de gezondheidsmarkten georganiseerd. Deze zijn door de lockdown verplaatst naar aanstaande april: Dinsdag 19 april in Werkhoven bij het Wapen van Werkhoven (Herenstraat 31). Van 13.30 tot 15.00 uur. Zaterdag 23 april in Bunnik in de Kersentuin (Camminghalaan 26). Van 14 tot 16 uur. Vrijdag 29 april in Odijk in de Lindenhof (Rijneiland 7). Van 13 tot 15 uur. Mieke: “Het is voor iedereen die geïnteresseerd is in een gezonde leefstijl en graag informatie wil over diverse gezondheidsonderwerpen”.

LEUK IDEE? LAAT HET ONS WETEN Het gaat niet alleen om sport en bewegen, de cultuursector is betrokken, zo worden onder andere verschillende projecten uitgerold ten behoeve van de mentale gezondheid. Wanneer u een leuk idee heeft voor projecten die in lijn zijn met het gezondheids-en/of preventieakkoord kunt u contact opnemen met de regiegroep. Deze groep bestaat uit Bunnik Beweegt en de gemeente en op onderwerpen betrekken zij andere partners bij de projecten. Laat het ons weten via info@bunnikbeweegt.nl.

*Wethouder Jocko Rensen, Wethouder Ali Dekker, Arnold Wagemakers (sporthuis Bunnik), Andreas Geursen (schoudermantel), Ad Boing (Bunnik Beweegt), Martine Liefers (KV Midlandia), Stijn Rooijakkers (HC Kromme Rijn), Lia van den Heuvel (Centrum voor Elkaar), Sportambtenaar Perihan Özgül (Gemeente Bunnik) niet meer werkzaam Yelit Babacan (sportambtenaar Gemeente Bunnik) neemt dit nu op zich, Jeroen Straatman (Bunnik Beweegt), Vincent de Wit (SV Odijk), Anne Gerdien (VC Kromme Rijn), Yvette Bottenberg (Kind en Co), Els Voorhorst (Cultuurplatform), Arie Draaijer (HV Celeritas).