Bijna 40 buurtsportcoaches uit de provincie Utrecht kwamen op 9 oktober 2018 bij elkaar in Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein. Ze gingen met elkaar op speeddate, volgden twee interactieve workshops en werkten zichzelf in het zweet tijdens de basketbal clinic van Cees van Rootselaar, Bondscoach van het Nederlands Heren Rolstoel Basketbal Team. Deze bovenlokale meeting werd georganiseerd door SportID Nieuwegein en Team Sportservice provincie Utrecht. Zij namen dit initiatief na een behoefteonderzoek van beroepsvereniging Wij Buurtsportcoaches en Kenniscentrum Sport, waaruit naar voren kwam dat onder buurtsportcoaches een grote behoefte bestaat om kennis te maken én te delen met hun collega’s.

KENNISUITWISSELING Dat buurtsportcoaches in de provincie Utrecht meer met elkaar in contact komen is volgens organisator Sandra van Wijhe-Faase, bewegingsconsulent bij Team Sportservice provincie Utrecht, heel belangrijk: “In onze provincie gaan heel veel enthousiaste buurtsportcoaches iedere dag weer aan de slag om zoveel mogelijk mensen te laten sporten en bewegen. Al die buursportcoaches zitten boordevol ideeën, maar lopen natuurlijk ook tegen problemen aan. Hun successen en uitdagingen kunnen ze op een dag als deze, bijvoorbeeld tijdens de speeddates, delen. Zo helpen ze elkaar vooruit”. Na afloop van de speeddates zei Marjolein Borléé van Welzijn Stichtse Vecht: “Ik heb nu al allerlei nieuwe ideeën opgedaan over hoe ik op een simpele manier nieuwe doelgroepen kan bereiken. Ook deed ik inspiratie op voor nieuwe beweegactiviteiten. Mijn dag is al geslaagd!”

WORKSHOPS De twee workshops die op het programma stonden werden samengesteld op basis van de input van de aanwezige buurtsportcoaches zelf. Organisator en buursportcoach bij SportID Nieuwegein, Caroline van der Helm, vertelt: “Op het aanmeldformulier gaven de buurtsportcoaches aan dat ze het met name graag wilden hebben over het bereiken van moeilijke doelgroepen en de samenwerking met sportbonden. Tijdens de workshops gingen we dan ook in op deze thema’s.”

Door de inhoud van de dag af te stemmen op de behoeften van de buurtsportcoaches werd het voor hen écht een waardevolle dag. Dat bleek ook uit de evaluatie die meteen aan het einde van de meeting live werd gehouden. De deelnemers gaven unaniem aan dat ze nieuwe ideeën en inspiratie hadden opgedaan en een grote meerderheid liet weten dat ze het waardevol zouden vinden om een dergelijke bijeenkomst één of twee keer per jaar te organiseren. Maaike Luth, buurtsportcoach bij Team Sportservice provincie Utrecht, lichtte toe: “Ik heb gemerkt dat er een heleboel mooie, lokale initiatieven zijn in een relatief klein gebied. Als we de samenwerking meer gaan opzoeken, met elkaar maar bijvoorbeeld ook met sportbonden, kunnen we een nóg sportievere provincie creëren!”