Project: ouderen en kleuters in beweging!

Stagiair Sanne is afgelopen woensdag begonnen met het project: “Ouderen en kleuters in beweging”.

Ouderen en kleuters in beweging is een project wat tot stand is gekomen door inspiratie van het tv programma: Kleuters tegen kwalen. In dit programma is te zien wat het positieve effect is, wanneer je ouderen en kleuters bij elkaar brengt. Zo was er een oudere man die altijd met een rollator liep. Tijdens een estafette duwde hij zijn rollator aan de kant omdat hij wilde winnen voor het meisje waarbij hij in het team zat. Nadat hij gewonnen had tilde hij het meisje van blijdschap op.

Er zijn dus verschillende positieve effecten bij zowel de kleuters als bij de ouderen. Doordat de effecten tijdens dit programma zo duidelijk zichtbaar waren, besloot Sanne (stagiair sportcollege Utrecht) om dit project op haar manier ook in de gemeente Bunnik uit te rollen. Genoeg informatie om met kinderdagverblijf Mamamia en Ontmoetingscentrum Bunnik om de tafel te gaan. Na enkele voorbereidende gesprekken is het project afgelopen woensdag 12 februari dan echt van start gegaan. De eerste ontmoeting heeft inmiddels met succes plaatsgevonden.

De eerste ontmoeting…

De kleuter kwamen in de kar aangelopen met de leidster. Ze werden gelijk gespot door de ouderen die rond liepen in de gang. Om de kleuters te laten wennen aan de ruimte gingen zij eerst even wat eten en drinken zonder de ouderen. Vervolgens gingen de kleuters de ouderen ophalen om te gaan spelen. Na een paar minuten kwamen de eerste kleuters al wat los. Het was natuurlijk ook wel heel spannend, zoveel nieuwe gezichten. Nadat iedereen zich op z’n gemak voelde was het tijd om te beginnen. De parachute werd erbij gepakt voor het eerste spel. De ouderen en kleuters wapperde de parachute hard op en neer. Er werden ontzettend veel leuke spelletjes gespeeld met de parachute. De kleuters werden steeds enthousiaster dankzij de ouderen die hen er op de juiste manier bij wisten te betrekken. Er werden zelfs al vriendschappen gesloten! Zo moest kleuter Jesse zich wel 6 keer voorstellen aan zijn nieuwe oude vriend. Of de kleuter nou te zacht praatte of dat de oude man het niet goed hoorde laten we even in het midden.

Ook de ouderen deden dolenthousiast mee met de spellen. Tijdens het strandbal schoppen bleek de oudste mevrouw (93 jaar!) nog een aardig rechter beentje te hebben. De bal wordt zo hard geschoten, dat de kleuters gierden van het lachen. Na het strandballenspel werd het mandje met de pittenzakjes erbij gehaald. De kleuters deelden de zakjes uit aan de ouderen, zodat de ouderen ze vervolgens terug in het mandje konden gooien. Kortom, een hele geslaagde en gezellige middag. Na een korte afsluiting zwaaiden zowel de ouderen als de kleuters elkaar uit. Tot over 2 weken!