Week van de Valpreventie

Van 28 september tot en met 4 oktober is het de nationale Week van de Valpreventie! In deze week werken de zorgverleners in de Gemeente Bunnik en de Fietsboetiek samen om uw valrisico zo veel mogelijk te verkleinen. Dit is zeker in deze gemeente van belang, gezien er in het jaar 2018, maar liefst 46 mensen met lichamelijk letsel zijn opgenomen in het ziekenhuis na een valincident, waarvan 41% van hen een heupfractuur opliep. Na de opname ging 26% naar een revalidatie instelling en 18% naar een verpleeghuis, omdat zij niet meer thuis konden wonen (bron: Traumazorgnetwerk Midden-Nederland). Dat willen we natuurlijk voorkomen! Daarom hebben onderstaande zorgverleners in de Gemeente Bunnik een speciaal aanbod voor in de Week van de Valpreventie. Wanneer u met hen contact opneemt, kunt u een afspraak inplannen voor in de Week van de Valpreventie. Let wel op, want bij sommige zorgverleners is er beperkt plek.

BENU apotheek Odijk, 030 6567711 : Er wordt veel medicatie gebruikt, waarvan vallen een bijwerking kan zijn. In de Week van de Valpreventie kunnen wij op afspraak een medicatiecheck uitvoeren en adviezen geven over het volgende:

  • Welk medicijn (of misschien welke combinatie van medicijnen) met de bijwerking ‘vallen’ is er in gebruik?
  • Is deze bijwerking te vermijden middels; anders te gebruiken of misschien op een ander moment te gebruiken?
  • Wat te doen als het toch gebruikt moet worden?

Buurtsportcoach, 06 23244886: U kunt een afspraak maken voor een gratis balanscheck en u krijgt een advies/doorverwijzing naar een sportactiviteit die bij u past.

Fietsboetiek Bunnik, 030 2451793: Goede remmen zijn belangrijk om veilig op pad te gaan met de fiets. Daarom checken wij in de Week van de Valpreventie gratis de remmen van uw fiets!

Fysiozorg Munro, 030 6570395: De blaas de baas! Ongewild urineverlies leidt tot een hoger valrisico, terwijl er vaak toch iets aan gedaan kan worden. U kunt u telefonisch aanmelden voor een informatiebijeenkomst bij de bekkenfysiotherapeut. In verband met Corona zijn wij gelimiteerd tot vijf personen per groep. Sessies zullen plaatsvinden op maandag 28 september en donderdag 1 oktober tussen 12:00 uur en 12:30 uur.

Fysiozorg Munro, 030 6570395: U kunt bij de geriatriefysiotherapeut een gratis balanscheck laten uitvoeren, en adviezen ontvangen voor een stabieler evenwicht in uw dagelijkse leven.

Fysio Bunnik, 030 6564821: U bent bij Fysio Bunnik van harte welkom voor vrijblijvend advies en voorlichting om stevig in de schoenen te blijven staan. Bel Fysio Bunnik op de maandag 28 september, dan kan er een afspraak gemaakt worden in de valpreventieweek.

De Oefen-praktijk, 06 25026806: Leer te vertrouwen op je lijf: Krijg 3 balansoefeningen aangeleerd en leer omgaan met je angst!

Fysiotherapie Corpus O2, 030 2765728:      Slepende benen kunnen u belemmeren tijdens het lopen. Ontvang daarom in de Week van de Valpreventie een gratis loopganganalyse of rug/heup check.

Podotherapie M. Mollen, 06 81812730 : Voetproblemen zijn een risicofactor voor valincidenten. Ontvang een gratis voetscreening in de Week van de Valpreventie.

In Balans, diëtetiek, 030 6561033: Gratis meting met de BIA. Met de Bia-meting kan er gemeten worden of u voldoende drinkt. Te weinig water kan leiden tot vermindering van de hersenfuncties. Als u minder sterk op u benen staat, kan dit komen door gewichtsverlies. De Bia meet uw lichaam samenstelling, of u veel spier of vetweefsel bent verloren en of u veel vocht vasthoudt bij bijvoorbeeld hartproblemen. De Diëtist kan u weer helpen om tekorten met voeding weer aan te vullen.

Ergotherapie Houten, 06 27275595: Veilig thuis check. Let op, deze dienst is niet gratis. Wel wordt ergotherapie voor tien uur vergoed vanuit de basisverzekering. Vergeet hierbij uw eigen risico niet. Bij interesse kunt u een folder ophalen.

 

Naast het specifieke aanbod van de zorgverleners, komt er op 28 september een video uit, waarin wordt uitgelegd wat de zorgverleners in de Gemeente Bunnik doen aan valpreventie, en welke rol u daarin heeft. Dit filmpje kunt u hieronder vinden en op www.sokr-bunnik.nl onder het kopje ‘werkgroepen’ en ‘valpreventie’.

We hopen u te mogen verwelkomen. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd met één van ons contact opnemen.