Activiteitenkalender in de week tegen dementie (16 t/m 21 september)

‘Samen bewegen’ is dit jaar het thema van Wereld Alzheimer Dag. Het is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. Zoals gebruikelijk wordt deze dag gevierd op 21 september, alhoewel er ook in de week ervoor (16 t/m 21 september) activiteiten plaatsvinden.

ONDERZOEK Uit onderzoek blijkt dat bewegen om vele redenen goed is: het bevordert sociaal contact, spierkracht en coördinatie verbeteren waardoor mensen minder snel vallen, je slaapt er beter door. Ook geeft het invulling aan de dag en is er minder snel sprake van verveling, heeft beweging een positieve invloed op de stemming en bij mensen met dementie is door beweging vaak sprake van minder onrust. En tot slot draagt fysieke activiteit bij aan een lager risico op de ziekte van Alzheimer.

BEWEGEN Buurtsportcoach Mieke vindt het belangrijk dat de ouderen in beweging blijven: “Chronische ziektes kunnen nooit voorkomen worden, maar wel uitgesteld. Dus hoe eerder men begint met bewegen, hoe langer de ziektes uitblijven. Door bewegen is de zelfredzaamheid van ouderen veel hoger en kunnen zij langer alleen thuis blijven wonen. Wie wil dit nou niet?”

ALZHEIMER NEDERLAND Martine Nagelkerke van Alzheimer Nederland helpt mee met de organisatie binnen onze gemeente. In het Alzheimer Café dat maandelijks op donderdagavond plaats vindt zal specifiek aandacht besteed worden aan bewegen. Op 12 september zal hier een aftrap gegeven worden van de week van Dementie. “Vanuit Alzheimer Nederland stimuleren we dat mensen met dementie mee blijven doen in de gemeenschap. Hoe mooi is het dat mensen ondanks hun ziekte gewoon lid blijven van de (sport)club en mee blijven gaan naar trainingen en activiteiten? Met een beetje hulp en ondersteuning van de teamgenoten is er nog heel veel mogelijk!”

ACTIVITEITEN In de week van dementie hebben we in Werkhoven, Odijk en Bunnik de krachten gebundeld en veel bewegingsactiviteiten open gesteld. Geen vervoer bel Femke: 06-52549905. Wil je weten wat er allemaal te doen is? Kijk dan in de agenda.