Door "Effe Buurten" verbindt iedereen

Sinds de start van “Effe Buurten” tijdens de Zomerschool is er al een aantal mensen dat hun huis open stelt voor inwoners om effe te komen buurten. Sommigen komen in dit artikel aan het woord. Wat doet Effe Buurten met ze en met de mensen die langs komen. Waarom doen zij al jaren mee? Tot slot wordt er uitgelegd hoe men mee kan doen met Effe Buurten het hele jaar door.

Meta aan het woord (inwoner van Bunnik sinds 2001): “Effe Buurten verbindt, is voor jong en oud, is gewoon leuk, inspirerend en vooral gezellig. Sinds de start van effe buurten in de Zomerschool, doe ik mee. Met heel veel plezier. Het meest bijzonder en mooie aan effe buurten vind ik de verhalen en ervaringen die worden gedeeld. En dat ik nog altijd ‘nieuwe’ buurtgenoten ontmoet.

Eigenlijk is het altijd mooi weer en zitten we in de tuin met koffie/thee met een knapperig lekkertje. Vooraf ben ik nieuwsgierig naar wie er zin heeft om te komen buurten bij ons. En natuurlijk ook of het gesprek een beetje zal vlotten. Achteraf ben ik altijd weer aangenaam verrast door de leuke, mooie, grappige persoonlijke verhalen en ervaringen. Best bijzonder, iedere keer ontmoet ik weer leuke mensen die ik vooraf lang niet allemaal kende. Die ik na onze ontmoeting dan weer tegenkom in het dorp tijdens het boodschappen doen, sporten, wandelen of als ik op de fiets naar mijn werk ga. Ik hoop dat onze verhalen jullie enthousiast maken om deze zomer bij iemand te gaan buurten of om buurtbezoek te ontvangen als gastheer/vrouw. Mocht je het leuk vinden om een keer mee te doen voordat je zelf aan de slag gaat, dan ben je deze zomer van harte welkom bij mij. 7 aug om 10:30 en 21 aug om 15:00 uur. Iedereen is welkom en het is gratis. Adres bij aanmelding: 06-49393482 of m.degraaff@hotmail.nl.”

Frieda aan het woord: “Ik wist niet dat het zo leuk was om ‘effe te buurten’. Ik had me als gastvrouw opgegeven omdat het me ‘wel leuk’ leek om andere Bunnikers wat beter te leren kennen. Gelukkig was het prachtig weer en konden we lekker buiten in de zon of de schaduw zitten. De tuin stond er stralend bij, extra gekleurde kussens op de bank en natuurlijk de koffie, thee en allerlei lekkers.

Toen de gasten kwamen, was het in het begin een beetje onwennig, maar na een rondje namen en de complimenten voor het uitzicht, brak al snel het ijs. Toen we vervolgens om de beurt vertelden waar iedereen in Bunnik woonde kwam het gesprek al snel op gang. Er bleek gespreksstof genoeg over beroepen, hobby’s, mooie plekjes in Bunnik of de verdere activiteiten in de zomer.

Anderhalf uur was zo voorbij en iedereen had het erg naar zijn/haar zin gehad. Een gast bleek een geoloog en hij had voor mij een kleine, zelf gedolven, geode meegebracht. Van buiten lijkt het op een gewone kiezelsteen, maar van binnen glinstert het als kristal. Het steentje heeft nog steeds een mooi plekje in mijn huiskamer en is een mooie herinnering aan ‘effe buurten’.”

Ally aan het woord: Effe Buurten is een laagdrempelige manier om andere mensen te ontmoeten in de zomer. Je doet gemakkelijk contacten op en je kunt later nog eens afspreken om samen te wandelen of te fietsen of bijv. naar een museum te gaan. Als Effe Buurten in de tuin bij de gastvrouw/heer kan plaats vinden, dan geeft het nog wel wat extra’s. Ik kan iedereen aanmoedigen om eens mee te doen. 5 juli 10:15 – 11:30 Adres bij aanmelding: 030-6567443 of allyblok@kpnmail.nl

Waar kun je overal “Effe Buurten”? 5 juli, 10.15-10.30 Effe Buurten bij Ally, 7 juli 14.30-17.00 Effe Buurten bij Dorien, 9 juli 16.30-18.30 Effe buurten bij Ria & Wim, 12 juli, 14.30-16.00 Effe buurten bij de Grondslag, 28 juli 10.30-12.00 Effe Buurten bij Astrid, 7 aug 10.30-12.00 Effe Buurten bij Meta en Geert, 18 aug 10.30-12.00 Effe Buurten bij Marijke, 21 aug 15.00-17.00 Effe Buurten bij Meta en Geert, 26 aug 15.00-17.30 Effe Buurten bij Winny, 29 aug 10.30-12.00 Effe Buurten bij Astrid.

[Mensen bij jou laten “Effe Buurten”?] Wil je jezelf aanmelden zodat mensen bij jou effe kunnen buurten door het jaar heen. Dan kun je contact opnemen met Femke Dotman van Krachtig Krommerijn. Zij is te bereiken via f.dotman@krachtigkrommerijn.nl of bel 06-52549905.